top of page
  • Writer's pictureAdmin

9 +1 θέματα συζήτησης ( ή not ) στο first date για μια επιτυχημένη γνωριμία

Updated: Dec 21, 2023

Συνήθως το πρώτο ραντεβού είναι αρκετά αγχωτικό και αστείο, επειδή υπάρχει αρκετή αμηχανία και άγχος και από τις δύο πλευρές. Όσες ώρες και να έχετε συζητήσει με κάποιον μέσω chat ή τηλεφωνικά, όταν βρίσκεσαι από κοντά πάντα υπάρχει το άγχος της πρώτης εντύπωσης. Του / της αρέσω ; Είμαι όπως με φανταζόταν; Έχω κάνει καλή εντύπωση;


Για να σε βοηθήσουμε να βγεις από τη δύσκολη φάση της αμηχανίας και του άγχους και να νιώσεις πιο άνετα με το date σου σου έχουμε ετοιμάσει 10 θέματα, τα οποία μπορείς να συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού και τα οποία θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να διώξεις το άγχος αλλά να μάθεις και περισσότερα για την άλλη πλευρά.


1.Ξεκίνησε με τα βασικά !


Αν και δεν εύκολο πάντα να ξεκινήσεις μια συζήτηση με ένα άτομο το οποίο στην πραγματικότητα, από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Μόλις μάθεις λοιπόν περισσότερα για το date σου θα είναι πιο εύκολο να κατευθύνεις την κουβέντα και να τη αφήσεις να κυλήσει σε πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια. Για αρχή όμως μπορείς να ξεκινήσεις με τα βασικά. Δηλαδή πες στο ταίρι σου πως περνάς τις μέρες σου, αν σου αρέσει ή οχι το μέρος όπου βρεθήκατε, τι είναι αυτό που σε χαροποιεί μέσα στην καθημερινότητα του, και τι σε βοηθάει να κρατάς τη θετική σου ενέργεια.

Μπορείς να συζητήσεις για τη γειτονιά που μένεις. Αν σου αρέσει και γιατί. Να αναφερθείς στη δουλεία σου και γιατί την επέλεξες. Ή ακόμη και μέρη ή πράγματα που έχεις στη γειτονιά σου και τα οποία την κάνουν ξεχωριστή στην καρδιά σου.


Συμβουλή : Η πρώτη γνωριμία είναι αναγνωριστική αλλά επίσης δίνει μια πρώτη ιδέα για τον άλλο. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να αποφύγεις τις αρνητικές κριτικές και συζητήσεις. Ακόμη και αν για παράδειγμα περνάς μια δύσκολη φάση στη δουλειά, δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσεις στο πρώτο ραντεβού και να βαρύνεις το κλίμα. Να είσαι σίγουρος/η ότι το ταίρι σου θα εκτιμήσει πρώτα τη θετικότητα σου και ότι περάσατε καλά, παρά το ότι γκρίνιαζες όλη την ώρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας.



Μιλησε για την καθημερινότητα σου


2. Μίλησε για την καταγωγή σου


Σίγουρα δεν είμαστε όλοι από μια μεγαλούπολη. Ειδικά στην Αθήνα αρκετοί έχουν καταγωγή απο κάποιο επαρχιακό μέρος ή και από άλλες χώρες. Είναι ευκαιρία να μιλήσεις για την καταγωγή σου, για το μέρος που έχεις περάσεις ίσως τα καλοκαιρία σου ή τις γιορτές και έχεις δημιουργήσει παιδικές αναμνήσεις. Μίλησε για την οικογένεια σου, αν έχεις αδέλφια, ή όχι, αν έχεις μεγαλώσει σε μεγάλη ή μικρή οικογένεια και για εμπειρίες που είχες σαν παιδί που σου έχουν αφήσει μια γλυκειά ανάμνηση. Ειδικά αν προέρχεσαι από κάποιο μέρος που είναι αρκετά τουριστικό, ίσως εκπλαγείς ευχάριστα αν μάθεις ότι το ταίρι σου έχει επισκεφτεί το μέρος αυτό και έχει εξίσου ωραίες εντυπώσεις και αναμνήσεις


Συμβουλή : Αν η παιδική σου ηλικία δε σου έχει αφήσει τις πιο καλές αναμνήσεις δε χρειάζεται να το αναφέρεις στο πρώτο ραντεβού. Θα έχεις πολλές ευκαιρίες να συζητήσεις ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με το ταιρί σου στο επόμενο ραντεβού. Κάποιες φορές η συζήτηση για τέτοια θέματα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και να τρομάξει την άλλη πλευρά. Περίμενε να δεις πως θα κυλίσει η γνωριμία πριν ανοιχτείς τόσο πολύ.


3. Συζήτησε για τις αγαπημένες σου ταινίες, σειρές


Άλλο ένα θέμα συζήτησης μπορεί να είναι οι ταινίες ή οι σειρές που είδες πρόσφατα. Μπορείς να συζητήσεις για τις εντυπώσεις που σου άφησαν, να εξηγήσεις γιατί επέλεξες να δεις μια συγκεκριμένη ταινία, να μιλήσεις για τις προτιμήσεις σου ή ακόμη και να προτείνεις να δείτε κάποια ταινία μαζί στο επόμενο ραντεβού. Ευκαιρία να μάθεις αν το date σου είναι συνεφιλ ή όχι, αν έχετε κοινές προτιμήσεις στις ταινίες ή ακόμη αν έχει να σου προτείνει μια ταινία ή σειρά που αξίζει να δείς.


Συμβουλή : Αν η τελευταία φορά που πήγες σινεμά ήταν με τον / την πρώην σου δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρεις. Στο first date καλό είναι να δείξεις ότι έχεις αφήσει πίσω σου το παρελθόν, και όχι οτι αναπολείς στιγμές με πρώην συντρόφους.




Μίλησε για τις αγαπημένες σου ταινίες


4. Μίλησε για τις μουσικές σου προτιμήσεις


Και για πες..τι σου αρέσει να ακους ; Και κάπως έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. Μίλησε για τις μουσικές σου προτιμήσεις, τι σου αρέσει να ακους, αν υπάρχει κάποιο αγαπημένο τραγούδι ή συγκρότημα. Ανέφερε αν πήγες πρόσφατα σε κάποια συναυλία και τις εντυπώσεις σου. Αν μάλιστα παίζεις κάποιο μουσικό όργανο, ή ασχολείσαι με τη μουσική γενικά, ανέφερε στο date σου αυτή σου τη δραστηριότητα ( είμαστε σίγουροι ότι θα κλέψεις τις εντυπώσεις ). Ευκαιρία να μάθεις αν το ταίρι σου ακούει μουσική και αν έχετε τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις. Ακόμη όμως και αν τα γούστα σας είναι διαφορετικά, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να ανταλλάξετε απόψεις.


Συμβουλή: Σε περίπτωση που η άλλη πλευρά ακούει ένα είδος μουσικής το οποίο εσένα δε σου αρέσει, προσπάθησε να αποφύγεις την κριτική. Και που ξέρεις μπορεί μελλοντικά τα γούστα σας να ταυτιστούν


5. Έχεις χομπι; Ευκαιρία να μίλησεις γι αυτά!


Ξεκίνησες πρόσφατα μια νέα δραστηριότητα; Έχεις κάποιο αγαπημένο χόμπι για το οποίο αφιερώνεις αρκετό χρόνο και ίσως χρήματα ; Είναι ευκαιρία να τα συζητήσεις όλα αυτά με τη νέα γνωριμία σου και να μάθεις επίσης αν η άλλη πλευρά έχει αντίστοιχα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Είναι ευκαιρία να μάθεις κατά πόσο το ταίρι σου είναι δραστήριο στην καθημερινότητα του, και αν έχει βρει διεξόδους διαφυγής από την καθημερινή ρουτίνα


Συμβουλή: Αν το χόμπι σου απαιτεί να εξαφανίζεται ώρες ή και μέρες προκειμένου να το απολαύσεις ( π.χ σερφ σε θάλασσες που είναι αρκετά μακρυά, ή σκι σε βουνό ) τότε καλό θα ήταν να μην τρομάξεις το ταίρι σου, ότι συχνά πυκνά θα λείπεις τα Σαββατοκυρίακα. Εκτός και αν έχεις την πρόθεση να καλέσεις το date σου σε κάποια απο τις εξορμήσεις σου.



Μίλησε για τα αγαπημένα σου χόμπι


6. Ξεκίνησε μια κουβέντα για ταξίδια


Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης είναι τα ταξίδια. Μίλησε για τα μέρη που έχεις επισκεφτεί, για τα ταξίδια που έχεις κάνει, για τα ταξίδια που σου άφησαν ιδιαίτερες αναμνήσεις ( π.χ ένα μεγάλο υπεραντλαντικό ταξίδι, ή ένα roadtrip που έκανες με φίλους ). Ευκαιρία να αναφέρεις και τα μέρη που ονειρεύεσαι να δεις στο μέλλον και τα ταξίδια που θα ήθελες να κάνεις. Μέσα από αυτή την κουβέντα μπορείς να καταλάβεις αν και η άλλη πλευρά είναι "ταξιδιάρα" ψυχή και αν έχει έχει τα ίδια ενδιαφέρονται με σένα ή όχι. Αν φοβάται τα μακρυνά ταξίδια, αν είναι από τους ταξιδιώτες με μεγάλη ή μικρή βαλίτσα, αν έχει ταξιδέψει ή ζήσει στο εξωτερικό, αν είναι εξοικειωμένη με τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής ή αν προτιμά προετοιμασία μηνων. Απο κάποιες τέτοιες κουβέντες συνήθως προκύπτουν και ιδέες για ταξίδια που πιθανότα μπορείτε να κάνετε μελλοντικά μαζί.


Συμβουλή : Απέφυγε να αναφερθείς σε ταξίδια που έχεις κάνει με παλαιότερες σχέσεις σου, ιδιαίτερα αν τα ταξίδια αυτά είχαν κάποια ιδιαίτερη σημασία ( π.χ. ταξίδι του μέλιτος, ταξίδι για εορτασμό κάποιες επετίου, ταξίδι για πρόταση γάμου ). Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσεις εικόνες και εντυπώσεις στο μυαλό του άλλου που μπορεί τελικά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


7. Μίλα για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου


Άλλο ένα ωραίο θέμα συζήτησης είναι τα όνειρα που έχεις για το μέλλον σου. Για παράδειγμα η επιθυμία για μια καλύτερη επαγγελματική θέση, ή να ολοκληρώσεις τις σπουδές που άφησες στο παρελθόν στη μέση, ή ακόμη και να αλλάξεις σπίτι και γειτονιά, επειδή θα ήθελες να μείνεις σε μια καλύτερη περιοχή. Είναι ωραίο να συζητάς με κάποιον για τα όνειρα και τους στόχους που έχει στο μέλλον. Ειδικά αν πρόκειται για το ταίρι σου, είναι καλό να γνωρίζεις αν και εκείνο έχει παρόμοιους στόχους και αν θα είναι διαθέσιμο να σε υποστηρίξει μελλοντικά.


Συμβουλή: Δε χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες για την οικονομική σου κατάσταση ( π.χ δάνεια, κληρονομιές, έξοδα, οικονομική κρίση κλπ ). Μην ξεχνάς είναι το first date και δεν έχεις βγει date με την εφορία αλλά με το μελλοντικό σου ταίρι!



Μίλησε για τα ονειρα και τις φιλοδοξίες σου


8. Πες για τις προτιμήσεις σου στο φαγητό


Σε περίπτωση που δεν πάτε για φαγητό, αλλά ακόμη και αν το date γίνει σε κάποιο κάποιο εστιατόριο, άλλο ένα θέμα που μπορείτε να συζητήσετε είναι οι προτιμήσεις στο φαγητό. Για παράδειγμα μπορεί το date σου ή ακόμη και εσύ να ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες προτιμήσεις ( vegetarian, vegan κλπ ) ή να έχετε προτιμήσεις σε συγκεκριμένες κουζίνες ( ασιατική, μεσογειακή, ανατολίτικη ). Ευκαιρία να συζητήσετε για τις μαγειρικές σας ικανότητες ( ή και αστοχίες ), για τα αγαπημένα σας φαγητά, για τα εστιατόρια τα οποία αγαπάτε και επισκέπτεστε συχνά, αλλά και για υλικά τα οποία αγαπάτε να υπάρχουν στα φαγητά ( π.χ curry ή spicy φαγητα ). Η κουβέντα όμως δεν χρειάζεται απαραίτητα να εξελιχθεί μόνο γύρω από το φαγητό. Μπορείτε να συζητήσετε και για τις υπολοιπες γευστικές σας προτιμήσεις ( π.χ αγαπημένα κρασιά, κοκτείλ, σνακ )


Συμβουλή: Αν το date σου έχει άλλες προτιμήσεις απο σένα στο φαγητό θα κάνει πολύ καλή εντύπωση αν ρωτήσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτές και ιδιαίτερα αν τις σεβαστείς. Πχ αν το date σου είναι vegan δεν υπάρχει λόγος το πρώτο ραντεβού να είναι σε εστιατόριο όπου η σπεσιαλιτέ είναι το ψήσιμο των κρεατών. Βρες ένα εστιατόριο το οποίο να δίνει επιλογές και στο date σου στο φαγητό και δοκίμασε και εσύ ένα διαφορετικό πιάτο, να δείξεις ότι είσαι ανοιχτός σε αλλαγές.


9. Πες για ότι σε χαροποιεί στην καθημερινότητα σου


Μιας και η καθημερινότητα συνήθως περιλαμβάνει ρουτίνα και υποχρεώσεις μίλησε και όλα αυτά που σε χαροποιούν και σου δίνουν την ευκαιρία να αποδράσεις. Ανέδειξε την ευχάριστη πλευρά σου, την θετική σου σκέψη, αποκάλυψε τα "μυστικά" που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Πχ μια βόλτα με φίλους μετά τη δουλειά, ένα βιβλίο που διαβάζεις και σου ανεβάζεις τη διάθεση, ένα αγαπημένο σημείο στην πολη που το επισκέπτεσαι κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις ξεφύγεις. Θυμήσου ότι η θετική διάθεση και αντίληψη στα θέματα της καθημερινότητας είναι πάντα ελκυστική σε σχέση με τη μιζέρια και την τοξικότητα.





SOS. Για για το τέλος έχουμε κρατήσει το ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συζητήσεις ( και κυρίως να επεκταθείς ! ) στο first date. Και αυτό δεν είναι άλλο από τους / τις πρωήν. Επειδή μπορεί η κουβέντα εύκολα να έρθει σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάποια αναφορά, είτε αυτή είναι καλή είτε κακή για την προηγούμενη σου σχέση. Είσαι στην αρχή μιας καινουργίας γνωριμίας, και μπορείς να αφήσεις το παρελθόν πίσω σου. Και ελπίζούμε ότι και το date σου θα πράξει αναλόγως ! Καλή επιτυχία !




Recent Posts

See All
bottom of page