top of page
  • Writer's pictureAdmin

Τα dating trends για το 2024

Updated: Dec 16, 2023

Πλησιάζουμε στο τέλος και αυτής της χρονιάς, και ήδη έχουν αρχίσει οι αναλύσεις και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά που έρχεται. Ψάξαμε λοιπον και βρήκαμε τα trends που οι μεγαλύτερες πλατφόρμες online dating πιστεύουν ότι θα καθορίσουν τις σχέσεις το 2024. Σας τις παρουσιάζουμε :


  • Σχέσεις με διαφορά ηλικίας. Ενώ γενικά είναι αρκετά συνηθισμένο μεγαλύτεροι άντρες να έχουν σχέση με νεότερες γυναίκες, το αντίθετο μάλλον δεν συμβαίνει συχνά, ή τουλάχιστον δε κυκλοφορεί δημόσια. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2023 έδειξε ότι το 63 % των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο. Μάλιστα 59 % των γυναικών απάντησε ότι είναι πιο δεκτικές στο να μπουν σε σχέση με ένα νεότερο από εκείνες άντρα. Τέλος 1 στις 3 γυναίκες παραδέχτηκαν ότι έχουν γίνει λιγότερο επικριτικές απέναντι σε σχέσεις με διαφορά ηλικίας. Μήπως τελικά έφτασε η ώρα της αλλαγής;

  • Dating βασει αξιών. Από την εποχή της πανδημίας, τα sites γνωριμιών εντόπισαν μια αύξηση των αναζητήσεων νέων συντρόφων στις πλατφόρμες τους, βάσει κοινού ενδιαφέροντος και όχι εμφάνισης. Μάλιστα φαίνεται οτι δεν αρκεί απλά οι χρήστες να ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά πρέπει να είναι ενεργοί στην προσπάθεια επίλυσης τους. Η έρευνα έδειξε οτι 1 στους 4 πιστεύει οτι είναι σημαντικό να υπάρχει ταύτιση των απόψεων σε ένα ζευγάρι σε θέματα πολιτικής και κοινωνικών θεμάτων. Οι γυναίκες είναι μάλιστα λιγότερο ανοιχτές σε συντρόφους με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, ενώ 33 % των χρηστών είπαν ότι θα απέρριπταν κάποιο σύντροφο αν δεν είχε ενδιαφερόν για τα γεγονότα της καθημερινότητας.



Dating trends 2024

  • Αυτοβελτιώση stop. Ένα trend της εποχής ήταν να ασχολούμαστε συστηματικά με θέματα αυτοβελτίωσης, όπως για παράδειγμα πως μπορούμε να έχουμε καλύτερο χαρακτήρα, καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους, καλύτερη πειθαρχία στις σχέσεις και τα λοιπα και τα λοιπα. Η έρευνα έδειξε οτι 55 % των χρηστών έχει κουραστεί με την προσωπική αυτοβελτίωση και ιδιαίτερα με τη διαδικασία να πρέπει να γίνουν καλύτεροι προκειμένου να αρέσουν στους άλλους. Μάλιστα αυτό τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά, δημιουργώντας τους επιπλέον στρες και άγχος. 2 στις 3 γυναίκες δήλωσαν μάλιστα ότι προσπαθούν να είναι ευτυχισμένες με το σύντροφο τούς όπως ακριβώς είναι, ενώ το 40 % δήλωσε ότι θα βγουν ραντεβού μόνο με άτομα τα οποία δε θα προσπαθήσουν να τους αλλάξουν.

  • Η ενσυναίσθηση βασικό συστατικό της σχέσης. Μέχρι πρότινος "πόντους" σε μια νέα γνωριμία κέρδιζε όποιος τα είχε βρει με τον εαυτό του, είχε παρακολουθήσει συνεδρίες αυτογνωρίας και ψυχοθεραπείας, ήταν σε ψυχική ισορροπία. Σήμερα φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ενσυναίσθηση σε μια σχέση, να μπορεί δηλαδή ο σύντροφος να καταλάβει τις ανάγκες σου και το τι αισθάνεσαι και να είναι κοντά σου συναισθηματικά. Μάλιστα το 1/3 των ερωτηθέντων στην έρευνα είπαν ότι η ενσυναίσθηση είναι πιο σημαντική και από το σεξ, και πιο ελκυστική και απο την φυσική σύνδεση. 87 % των γυναικών μάλιστα επιβεβαίωσε οτι πλέον είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος τους να μπορεί να τους καταλάβει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά!

  • Αυτοφροντίδα. 58 % των singles δήλωσε ότι ενδιαφέρονται για την ψυχική τους υγεία και γι αυτό το λόγο έχουν χαλαρώσει με τις πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Αυτό μάλιστα σχετίζεται με το "ευκαιριακό" dating το οποίο βρέθηκε στο απώγειο του, κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρόλα αυτά 32 % προτιμούν αυτή περιόδο το "slow dating", δηλαδή γνωριμίες που κινούνται σε αργούς ρυθμούς, με έμφαση στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Αυτό το ποσοστό είναι μάλιστα μεγαλύτερο σε γυναίκες. 36 % ψάχνουν ενεργά για συντρόφους που φροντίζουν τον εαυτό τους και τον έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

  • Εκφραστική αρρενωπότητα. Αν και το μοντέλο του άντρα, που είναι σκληρός και χωρίς συναισθήματα έχει προωθηθεί αρκετά μέσα των social media, φαίνεται οτι υπάρχουν αρκετοί άντρες που δεν το ασπάζονται. Η έρευνα έδειξε οτι 1 τους 4 άντρες ( και μάλιστα 31 % στις ΗΠΑ ) άλλαξαν ενεργά τη συμπεριφορά τους, και έγιναν πιο ευαλωτοι στους συντρόφους τους σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα αυτό το ψυχικό "άνοιγμα" τους βοήθησε να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να συνειδητοποιήσουν ότι το να είσαι ανοιχτός και ευάλωτος, είναι το πιο σημαντικό συστατικό σε μια σχέση

  • Η άρνηση της μονογαμίας. Η πανδημία έφερε πολλές ανατροπές στις σχέσεις και έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς απο εμάς να ξανασκεφτούμε τι θέλουμε απο τις σχέσεις μας και τι επιζητούμε στις ζωές μας. Μάλιστα κάποιοι απο εμάς, επέλεξαν το δρόμο της πολυγαμίας. Αυτή η άρνηση της "παραδοσιακής" μονογαμίας και των προσδοκιών θα συνεχιστεί και το 2024. Ειδικά οι γυναίκες φαίνεται οτι δεν ασπάζονται το κλασσικό μοντέλο σχέσης ( ραντεβού - σχέση - γάμος ) ενώ τους ενδιαφέρει κυρίως να βγαίνουν με συντρόφους με τους οποίους έχουν τον ίδιο σκοπό ( π.χ να περάσουν καλά σεξουαλικά )


Αυτές φαίνονται ότι θα είναι οι τάσεις για τις σχέσεις και το dating το 2024. Θα κοιτάζουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τη νεά χρονιά, και ιδιαίτερα όλα όσα μας φέρνει η τεχνολογία, καθώς πιστεύουμε οτι οι εξελίξεις στον τομέα του ΑΙ μπορεί να οδηγήσουν το online dating σε νέα μονοπάτια!

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page